Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hiszpańska zupa czosnkowa

Składniki:

    • 2 piersi z kurczaka
    • pęczek włoszczyzny
    • liści laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (do smaku)
    • 2 cebule
    • 12 – 14 ząbków czosnku
    • oliwa z oliwek
    • kieliszek czerwonego wina
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • żółtko
    • 1 litr bulionu mięsnego
    • sól, pieprz, suszony majeranek


    Sposób przyrządzenia:
    Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oliwie. Warzywa umyć, obrać, pokroić i bulionem mięsnym. Dodać, mięso, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku; a po chwili koncentrat pomidorowy. Przełożyć do gotującej się zupy. Gotować następnie przez ok. 30 minut, przyprawić. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino. Żółtko ucierać z wlewaną powoli do miseczki zupą, a gdy zostanie dokładnie rozprowadzone przelać do garnka z resztą składników, nie gotować. Do każdej porcji dodać dodatkowo surowe, nie rozbite żółtka.

1 comment for “Hiszpańska zupa czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *