Grzyby kiszone
Grzyby kiszone4.10 out of 5 based on 117 voters.

Składniki:
- 1 kg świeżych grzybów
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, trzonki przyciąć krótko. Po umyciu i starannym oczyszczeniu, grzyby należy lekko obgotować, odsączyć i oziębić na sicie. Odcedzone i ostudzone grzyby układać w kamiennym garnku i przesypywać solą i przekładać przyprawami. Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry. Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć. Po kilku dniach sok, który się wydzielił podczas kiszenia powinien przykryć grzyby. Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, osolonej i przegotowanej wody (4 dkg soli na
- Szczegóły
- Kategoria: Grzyby marynowane
- Opublikowano: sobota, 08, wrzesień 2007 13:24
- Gosposia Basia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane