Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w sosie waniliowym

 

Składniki:

  • 40 dag gruszek
  • cukier puder
  • cytryna
  • ¼ l mleka
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 4-6 dag cukru
  • ¼ laski wanilii

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać ½ mleka i doprowadzić go do wrzenia.
    Natomiast drugą połowę wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.
    Całość dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko oraz wanilię.
    Dokładnie wymieszać.
    Na koniec gruszki obrać, pokroić na mniejsze cząstki, usuwając gniazda nasienne.
    Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    Przełożyć je do salaterki i zalać sosem waniliowym.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *