Składniki:
- 40 dag gruszek
- cukier puder
- cytryna
- ¼ l mleka
- 1 dag mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 4-6 dag cukru
- ¼ laski wanilii
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlać ½ mleka i doprowadzić go do wrzenia.
Natomiast drugą połowę wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.
Całość dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem.
Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko oraz wanilię.
Dokładnie wymieszać.
Na koniec gruszki obrać, pokroić na mniejsze cząstki, usuwając gniazda nasienne.
Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Przełożyć je do salaterki i zalać sosem waniliowym.
Liczba porcji: 4