Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w mlecznym kremie

Składniki:

  • 4 gruszki
  • ½ szkl. białego deserowego wina
  • 2 łyżki cukru
  • laska wanilii

    Krem:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyzeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka

Sposób wykonania:

  1. Wino, cukier oraz 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia po czym włożyć obrane gruszki przekrojone na połówki bez gniazd nasiennych.
    Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    W między czasie mąkę wymieszać w ½ szkl. mleka a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem masła, cukru i śmietanki wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo syrop z pod gruszek oraz rozcieńczoną mąkę.
    Całość  dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
    Powstałym sosem zalać gruszki przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *