Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w aromatycznym syropie


Składniki:

  • 3 kg gruszek
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • laska cynamonu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • sok cytrynowy


Sposób przyrządzenia:
Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, po kilku minutach dodać odsączone gruszki i gotować aż nie będą odpowiednio miękkie. Przygotować sterylne słoiki. Do każdego za pomocą łyżki cedzakowej nakładać ugotowane gruszki i uzupełniać syropem do ¾ objętości, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Dokręcić zakrętki i obrócić do góry dnem aż wystygną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *