Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki na ostro w białej czekoladzie

Składniki:

  • 4 gruszki
  • garść rodzynek
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 2 suszone papryczki chili
  • 6 goździków
  • Łyżka gwiazdek anyżu
  • 6 ziaren pieprzu
  • mała laska cynamonu
  • butelka czerwonego wina
  • tabliczka białej czekolady

Sposób wykonania:
Umyte gruszki obrać ze skórki, pozostawiając ogonki.
Następnie przekroić je wzdłuż na pół i przełożyć do rondla.
Dodać do nich goździki, anyż, pieprz oraz cynamon.
Zalać je winem i gotować około godziny na małym ogniu.
W trakcie gotowania co jakiś czas dolewając wino.
Na 20 minut przed końcem gotowania dodać jeszcze śliwki oraz rodzynki.
Na koniec gruszki odcedzić i ułożyć na półmisku.
Natomiast czekoladę rozpuścić  rondelku, wymieszać z chili i polać nią gruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *