Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Groszek ptysiowy

 Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 dag masła lub margaryny
  • 6 dag mąki
  • 2 jajka
  • sól


Sposób przyrządzenia:

Zagotować wodę z tłuszczem, do wrzątku wsypać mąkę, zaparzyć, rozbić grudki. Po zestawieniu naczynia z ciastem z ognia lekko przestudzić, dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić. można ciasto włożyć do szprycy z gładką tulejką, wyciskać kulki ciasta na blachę oprószoną mąką. Można również ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować cienkie wałeczki, pokroić je na kawałki 1 cm i przenieść na blachę. Piec w mocno nagrzanym piekarniku.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *