Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Greckie kotleciki wołowe

Składniki:

  • 450 g zmielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g okruchów bułki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę a natkę i miętę posiekać.
Całość przełożyć do mielonego mięsa dodając jeszcze okruchy chleba.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać, wówczas dodać jajko i ponownie wymieszać.
Z powstałej masy uformować 16 małych kotletów, które nadziać po 4 na metalowe szpikulce.
Następnie posmarować kotlety oliwą z oliwek i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
W trakcie obracać kotlety i jeszcze kilka razy posmarować je oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *