Gotowane karczochy z miodem
Gotowane karczochy z miodem 5.00 out of 5 based on 10 voters.
Składniki:
- 4 karczochy
- 2 dymki
- 2 cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól
Sposób wykonania:
Karczochy zalać wodą, po czym dodać cytrynę pokrojoną na małe kawałki i gotować około 40 minut.
W między czasie na łyżce rozgrzanej oliwy posiekaną dymkę, wówczas dodać resztę oliwy i zdjąć patelnie z ognia.
Cały czas mieszając dolewać stopniowo ocet oraz miód.
Miękkie karczochy odcedzić i odstawić do ostygnięcia, po czym przełożyć do miseczki i zalać je sosem.
Owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Przed podaniem udekorować kawałkami cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Karczochy
- Opublikowano: wtorek, 04, grudzień 2012 09:46
- Karina Żukowska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak