Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka po chińsku Karola

 

Składniki:

 

  • 4 golonki
  • włoszczyzna bez pora
  • 1 kostka bulionu
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ łyżeczki sambalu

Sposób wykonania:
Golonki dokładnie oczyścić po czym włożyć do wrzącej wody tak aby cała była nią przykryta.
Wrzucić obraną włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, kostkę bulionową oraz pieprz.
Trzymać na małym ogniu do miękkości  golonki.
Wówczas wyjąć włoszczyznę, odlać większość bulionu.
A  do reszty wywaru dodać sos sojowy i sos czosnkowy oraz sambal i ocet winny.
Dusić około 15 minut bez przykrycia do zgęstnienia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *