Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka gotowana w piwie

 

Składniki:

 

  • 4 małe golonki
  • włoszczyzna
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 1 szkl wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka karmelu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Piwo wlać do garnka.
Dodać do niego listek laurowy oraz goździki, zagotować.
Wówczas włożyć golonkę i gotować na małym ogniu około godziny.
Po tym czasie dodać obraną włoszczyznę, ząbek czosnku i nadal gotować do miękkości mięsa co może potrawa nawet kolejną godzinę.
Miękką golonkę wyjąć a do sosu z duszenia dodać karmel oraz sól i pieprz do smaku.
Gotować jeszcze chwile do zgęstnienia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *