Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Magdaleny

Nie wiesz co przygotować na deser? Przygotuj pyszne, chrupiące gofry. Do ich wykonania potrzebujesz: jajek, mąki, mleka i oleju. 
 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • ½  szkl oleju
  • 1 i 3/4 szkl mleka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko.
    Dodać do niego żółtka i razem roztrzepać.
    Wlać jeszcze olej, przemieszać.
    Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Wsypać jeszcze cukier i razem dokładnie utrzeć na gładkie, jednolite ciasto.
    Wówczas dodać białka ubite ze szczyptą soli na puszystą pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z powstałego ciasta piec gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Podawać według upodobań np. z owocami lub posypane cukrem pudrem.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *