Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciastka z czekoladą Kingi

A teraz przepis dla miłośników słodkości. Czyli pomysł na pyszne kruche ciasteczka z czekoladą. Lista zakupów: gorzka i mleczna czekolada, masło, mąka i jajka. 
 

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 325 g mąki 
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
 

Sposób wykonania:

  1. Masło wrzucić do rondelka.
    Roztopić je trzymając na małym ogniu.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i wsypać do niego cukier oraz cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie wbić jajka.
    Mieszać tak długo, aż składniki się połączą.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać i na sam koniec wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałki, przemieszać.
    Z powstałej masy formować okrągłe ciasteczka.
    Kłaść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *