Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gicz jagnięca z grila

Składniki:

  • 4 świeże golonki jagnięce (po ok.300 g),
  • 1 ½ szklanki wytrawnego wermutu,
  • 1 ½ szklanki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po łyżeczce ostrej papryki, estragonu i bazylii,
  • sól, czarny pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki włożyć na cztery godziny do zalewy zrobionej z wermutu, oleju, soku cytrynowego, posiekanej cebuli, zmiażdżonego czosnku i przypraw. Składniki dokładnie wymieszać. Zalewę z golonkami trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez cztery godziny. Po tym czasie wyjąć golonki z zalewy, osuszyć, ułożyć na ruszcie grillu i piec do miękkość często obracając i smarując zalewą przy pomocy pędzelka.
Podawać z ryżem gotowanym na sypko, pomidorami i sosami czosnkowym i pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *