Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frittata czyli makaron zapiekany krok po kroku

Składniki:


  • ½ szklanki oczyszczonej i rozdrobnionej zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masło
  • 6 jajek
  • ¼ szklanki mleka
  • 1/3 + 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • szczypta suszonej bazylii
  • 10  dkg makaronu fettuccine ugotowanego wg instrukcji
  • 1 szklanka tartego na grubej tarce łagodnego żółtego sera


Sposób przyrządzenia:
Na
patelni ( którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać rozdrobnioną paprykę, przesmażyć.

Do miski wybić jajka, dodać mleko, 1/3 szklanki tartego parmezanu, rozkruszoną bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Używając ręcznego miksera wymieszać jajka z dodatkami na jednorodną masę.

Do masy jajecznej dodać pokrojony na krótsze odcinki makaron, wymieszać, przelać na patelnię ze smażącą się papryką.

Zmniejszyć płomień pod patelnią, smażyć mieszając i podnosząc ścięte brzegi potrawy aby smażyła się równomiernie, a nie ścięta masa jajeczna spływała na dno patelni.

Kontynuować smażenie przez około 3 minuty, po tym czasie odstawić z ognia i posypać potrawę startym serem parmezan (1/4 szklanki) i utartym łagodnym serem.

Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika

Zapiekać aż ser nie zacznie się rumienić.

I można podawać, smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *