Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z dorsza w sosie pomidorowym

 

Składniki:

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • szczypta ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • szczypta papryki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Filety z dorsza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
W między posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i dodać listek laurowy, suszoną paprykę, ziele, sól oraz pieprz,
Całość dokładnie wymieszać.
Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać ją sosem pomidorowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *