Filety z dorsza w sosie pomidorowym
Filety z dorsza w sosie pomidorowym5.00 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 60 dag filetów z dorsza
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- szczypta ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- szczypta papryki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Filety z dorsza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
W między posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i dodać listek laurowy, suszoną paprykę, ziele, sól oraz pieprz,
Całość dokładnie wymieszać.
Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać ją sosem pomidorowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
- Szczegóły
- Kategoria: Dorsz
- Opublikowano: poniedziałek, 10, grudzień 2012 09:17
- Sylwia Kołodziejczyk
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla