Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Figi z lodami waniliowymi

Składniki:

  • 18 małych fig
  • 2 szkl. lodów waniliowych
  • 1 pomarańcza
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 dag masła

Sposób wykonania:

  1. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, która blanszować około 5 minut w gorącej wodzie po czym ją odcedzić i pokroić w paseczki.
    Następnie figi pokroić w plasterki, które ułożyć na dnie kokilek wysmarowanych masłem.
    Posypać je skórką pomarańczową oraz cukrem waniliowym.
    Skropić jeszcze sokiem pomarańczowym i ułożyć w każdej po gałce lodów.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *