Składniki:
- 1 gruszka
- 100 g czereśni
- 2 gałki lodów waniliowych
- 1 szkl maślanki
- 1 łyżeczka cukru
Składniki: 4 gruszki 1 ½ szkl czerwonego wina sok z 1 cytryny ¾ szkl brązowego cukru lody waniliowe Sposób wykonania: Do rondelka wlać sok z cytryny, wino oraz dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu około 8 minut. W między czasie obrać gruszki, przekroić je na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie ułożyć je w…
Składniki: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 op cukru waniliowego ½ op lodów waniliowych ½ op lodów orzechowych 120 ml koniaku Sposób wykonania: Kawę rozpuszczalną zalać 2 filiżankami gorącej wody. Wówczas dodać jeszcze cukier waniliowy do smaku i odstawić do ostygnięcia. Następnie gałki lodów ułożyć w dwóch szklankach i polać je kawą. Następnie wrzucić kostki lodu…
Składniki: 4 torebki herbaty owocowej 4 kulki lodów waniliowych świeże owoce Sposób wykonania; Herbatę zaparzyć w 750 ml wrzącej wody. Odstawić na 5 minut po czym napar przecedzić. Lody przełożyć do 4 szklanek. Zalać je chłodną herbatą i wrzucić jeszcze owoce.
Składniki: 6 łyżeczek kawy 4 kulki lodów waniliowych 80 ml białego rumu kostki lodu Sposób wykonania: Kawę zaparzyć po czym odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do nich lody oraz rum. Dokładnie roztrzepać i przelać do wysokich szklanek. Przed podaniem wrzucić jeszcze kostki lodu.