Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola z wędzonym boczkiem i kiszką

Składniki:

  • ½ kg jaśka
  • 1 kość od szynki
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 200 g chorizo
  • 200 g kiszki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • szczypta  szafranu
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać odcedzoną fasolę oraz pokrojoną w kostkę szynkę i boczek.
Zalać całość 1,5 litrem wody i gotować około 90 minut na małym ogniu.
Po tym czasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem  i dodać jeszcze kiszkę, kiełbasę, paprykę oraz szafran.
Nadal gotować, kolejne 40 minut.
Na sam koniec wędliny wyjąć, pokroić i ponownie wrzucić do garnka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *