Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola z boczkiem

Składniki:


• 80 dag zielonej fasolki
• 40 dag boczku (chudego)
• 3 gruszki
• 1i1/2 cebuli
• 3 szklanki wody
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• cząber
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, boczek w plastry. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać trochę pieprzu i gotować na małym ogniu około 45 minut. Fasolkę oczyścić, połamać, dołożyć do garnka i gotować jeszcze 20 minut lub zwiększyć ogień (i wtedy 15 minut). Gruszek nie obierać, dobrze umyć, każdą przekroić na 4 części i wyjąć gniazdka nasienne. Gruszki dołożyć do fasoli i gotować następne 5-10 minut. Potem wyjąć, zawartość z garnka, starać się pozostawiać cebulę. Mąkę ziemniaczano rozprowadzić w 1/4 szklance zimnej wody. Wlewać powoli do wywaru cały czas mieszając, odstawić z ognia. Dodać sól i pieprz. Na fasoli ułożyć plastry boczku, obłożyć gruszkami, polać sosem. Na wierz posypać jeszcze odrobinę cząbru.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *