Składniki:
• 8-12 liści kapusty
• 1 szklanka ryżu
• 1 cebula (posiekana)
• 15 dag pieczarek
• 2 jajka
• 1 szklanka przecieru pomidorowego
• 1/2 szklanki śmietany
• 1 łyżeczka mąki
• 1 łyżeczka vegety
• sól
• pieprz
• zielenina
• tłuszcz
Sposób przyrządzenia:
Liście sparzyć i poczekać aż wystygną. Ryż wsypać do wody i ugotować, poczekać aż wystygnie. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć z cebulą. Dodać do ryżu grzyby, jajka, sól i pieprz, vegetę i zieleninę. Dobrze wymieszać. Układać na liściach i zawijać. W garnku stopić tłuszcz, włożyć do niego gołąbki. Skropić wodą, posypać przyprawami i udusić. Oddzielnie przygotować sos pomidorowy z wody, śmietany, mąki, przypraw i przecieru. Podając polewać sosem.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)