Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony kurczak z warzywami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki bulionu drobiowego

     


Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cukinię pokroić w kostkę podobnej wielkości jak marchew i ziemniaki. Umyte i osuszone filety z kurczaka przyprawić, odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej porcje mięsa. Obrumienione mięso przełożyć do rondla. Na pozostałej oliwie poddusić warzywa z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku, przełożyć do rondla z obrumienionym mięsem, podlać bulionem, przyprawić, dodać natkę pietruszki, dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia odkryć aby odparował nadmiar sosu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *