Duszona czerwona kapusta
Duszona czerwona kapusta5.00 out of 5 based on 4 voters.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 jabłko
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób wykonania:
Kapustę podzielić na cząstki, usuwając zdrewniały głąb po czym pokroić je w paseczki.
Następnie oprószyć kapustę solą oraz gałką muszkatołową i przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem.
Dusić pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu, lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłko.
Doprawić do smaku cukrem i trzymać jeszcze na ogniu około 30 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Kapusta
- Opublikowano: wtorek, 25, grudzień 2012 03:12
- Mateusz Jagodziński
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak