Dorsz z migdałami o smaku imbirowym
Dorsz z migdałami o smaku imbirowym4.59 out of 5 based on 73 voters.
Składniki:
- 1 kg dorsza
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- szczypta imbiru
- sól, biały pieprz do smaku
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki masła
- skórka z jednej pomarańczy
- natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Dorsza umyć, odfiletować i podzielić na części, skropić cytryną i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Imbir wymieszać z solą i białym pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 2 godziny. Rybę ugotować na parze. Masło rozgrzać na patelni, wsypać migdały, uprażyć je na złocisty kolor. Rybę wyłożyć na talerze, posypać migdałami, przybrać plasterkami pomarańczy, wiórkami ze startej skórki pomarańczy i gałązkami natki pietruszki.
- Szczegóły
- Kategoria: Dorsz
- Opublikowano: wtorek, 08, luty 2011 09:13
- Konrad Pałubicki
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla