Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy kisiel z żurawiny

Składniki:

  • ¼ żurawin
  • 1 szkl cukru
  • 1 l wody
  • ½ szkl wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Żurawiny zalać woda i trzymać na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodać cukier i jeszcze chwilę gotować.
Następnie całość dokładnie przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla.
Ponownie podgrzać po czym dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Gotować do momentu, aż kisiel zacznie gęstnieć.
Gotowy przelać do pucharków.
Można udekorować świeżą żurawiną i bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *