Składniki:
- 1 kg żurawin
- 2 gruszki
- 2 łyżki usmażonej skórki pomarańczowej
- ½ kg cukru
- ½ szkl wody
Składniki:
Składniki: ¼ żurawin 1 szkl cukru 1 l wody ½ szkl wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Żurawiny zalać woda i trzymać na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Następnie całość dokładnie przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla. Ponownie podgrzać po czym…
Składniki: 1 ½ szkl uprażonych kawałków orzechów włoskich 45 dag żurawiny 1 szkl rodzynek czerwona cebula ½ szkl dżemu pomarańczowego ½ szkl soku pomarańczowego 2 łyżki startej skórki pomarańczowej 1/3 szkl octu z białego wina 1 szkl cukru ½ szkl brązowego cukru ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki imbiru laska cynamonu liść laurowy…
Składniki: 40 dag żurawiny 30 dag cukru 1 ½ wody Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść po czym wymieszać z wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie przetrzeć całość przez sito. Doprawić do smaku cukrem i przelać do szklanki.