Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe suszone pomidory

Składniki:

  • 1.5 kg niedużych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Pomidory przekroić na połowę (większe w plastry) wyciąć szypułkę, łyżeczką usunąć gniazda nasienne. W misce wymieszać tak przygotowane pomidory z reszt ą składników. Piekarnik nagrzać do 130 stopni C, pomidory rozłożyć na siatce i suszyć przy uchylonych lekko drzwiczkach piekarnika około 6 godzin. Tak przygotowane pomidory możemy przechowywać szczelnie zamknięte w pojemnikach szklanych  przez 2 miesiące w lodówce lub 6 miesięcy w zamrażalniku.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *