Domowa pieczona szynka
Domowa pieczona szynka0 out of 5 based on 0 voters.
Znakomite przepisy na święta. Musisz je wypróbować. Domowa pieczona szynka. Lista zakupów: szynka, musztarda, czosnek, olej, przyprawy.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
.jpg)
Sposób wykonania:
-
Szynkę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego olej oraz musztardę.Wrzucić słodką i ostrą paprykę, majeranek i tymianek.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić pod przykryciem do lodówki na całą noc.Następnego dnia przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.Można jeszcze podlać odrobiną wody.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.W trakcie pieczenia polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
Liczba porcji: 8
- Szczegóły
- Kategoria: Wieprzowina
- Opublikowano: sobota, 26, grudzień 2020 20:35
- Monia