Czerwona fasola z pomidorami i papryką
Czerwona fasola z pomidorami i papryką4.68 out of 5 based on 111 voters.
Składniki:
- 1 szklanka średniej czerwonej fasoli
- 2 papryki
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez kilkanaście godzin. Można też użyć fasoli konserwowej. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła, odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić, podobnie oczyścić i pokroić strąki papryki. W rondlu rozgrzać olej, dodać paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, dodać pomidory pokrojone w kostkę, dusić powoli aż składniki zmiękną, dodać fasolę, miód, przyprawy, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: poniedziałek, 11, kwiecień 2011 09:08
- Piotr
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak