Składniki:
- 1 szklanka średniej czerwonej fasoli
- 2 papryki
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez kilkanaście godzin. Można też użyć fasoli konserwowej. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła, odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić, podobnie oczyścić i pokroić strąki papryki. W rondlu rozgrzać olej, dodać paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, dodać pomidory pokrojone w kostkę, dusić powoli aż składniki zmiękną, dodać fasolę, miód, przyprawy, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.