Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona fasola z pomidorami i papryką

Składniki:

 

  • 1 szklanka średniej czerwonej fasoli
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą, moczyć przez kilkanaście godzin. Można też użyć fasoli konserwowej. Namoczoną fasolę ugotować w wodzie w której się moczyła, odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić, podobnie oczyścić i pokroić strąki papryki. W rondlu rozgrzać olej, dodać paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, dodać pomidory pokrojone w kostkę, dusić powoli aż składniki zmiękną, dodać fasolę, miód, przyprawy, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *