Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czereśnie w rumie z wanilią

 

Składniki:

 

  • 1 kg czereśni
  • 1 szkl cukru
  • kawałek laski wanilii
  • kilka goździków
  • rum

Sposób wykonania:
Czereśnie umyć, odciąć ogonki i każdą nakłuć drewnianą wykałaczką.
Następnie wrzucić czereśnie na wrzątek i gotować kilka sekund i od razu odcedzić.
Przełożyć je do słoików wyparzonych wrzątkiem.
Cukier  wsypać do rondelka, zalać go odrobiną wody i gotować syrop na małym ogniu.
Pod koniec dodać wanilię oraz goździki po czym wlać syrop do czereśni do ¾ wysokości słoika.
Odstawić do ostygnięcia po czym dopełnić słoik rumem.
Słoiki szczelnie zakręcić i potrząsać aby wszystkie składniki się wymieszały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *