Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowy zapiekany deser

 

Składniki:

  • sok z cytryny
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • ¼ szkl. tartej bułki
  • masło do formy
  • słodka śmietanka
  • łyżeczka cukru pudru

 

Sposób wykonania:

  1. ¼ szkl. cukru i białka ubić na sztywną pianę.
    Natomiast resztę cukru utrzeć razem z żółtkami po czym nie przerywając ucierania dodając stopniowo sok oraz skórkę z cytryny.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze tartą bułkę oraz ubite białka, delikatnie połączyć.
    Powstały krem przelać do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piec około 30 minut.
    Przed podaniem polać ubitą śmietanka z dodatkiem cukru pudru.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *