Składniki:
- 2 szkl. słodkiej śmietanki
- op. budyniu śmietankowego
- ¼ kostki masła
- 4 jajka
- 50 g rumu
- 1 szkl. cukru pudru
- sok z cytryny
- masło do formy
Sposób wykonania:
W ½ śmietanki rozprowadzić budyń.
Natomiast resztę śmietanki razem z masłem podgrzewać na małym ogniu po czym dodać budyń.
Całość mieszając gotować aż zgęstnieje, wówczas zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny, cukier oraz żółtka.
Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać krem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piec aż wierzch się zarumieni.
Przed podaniem skropić rumem.