Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morele zapiekane z płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 8 moreli
  • 1 szkl. konfitury z róży
  • 5 surowych białek
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. Morele sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, po czym przekroić na pół i usunąć pestki.
    W miejsce po pestkach włożyć po łyżeczce konfitury.
    Przełożyć morele do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, wówczas wylać ją na morele.
    Posypać jeszcze płatkami migdałowymi zarumienionymi na suchej patelni.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *