Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowy pstrąg

Poznaj sekret przepysznych przepisów na ryby. Cytrynowy pstrąg to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: pstrąg, cytryna, masło, czosnek. 
 

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi 
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½  pęczka świeżej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pstrągi delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie ząbki czosnku obrać i po jednym włożyć do wnętrza ryb.
    Dodać jeszcze po łyżce masła oraz po kilka gałązek natki pietruszki.
    Całość oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie na zewnątrz zrobić delikatne nacięcia.
    Włożyć w nie cytrynę sparzoną wrzątkiem pokrojoną na półplasterki.
    Pozostałe plasterki również można włożyć do ryby.
    Całość wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć , owinąć szczelnie w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piec około 20 minut.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *