Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto orzechowe

Składniki:

  • 13 dkg miękkiego masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • , sól
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg mielonych orzechów włoskich2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 40 ml winiaku
  • masło, bułka tarta
  • ¼ litra syropu cukrowego
  • szklanka śmietany

    Sposób przyrządzenia:
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Oddzielić żółtka jajek i dodać kremu. Białka ubić z solą. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z kremem. Dodać cynamon, orzechy, goździki i winiak. Połączyć z pianą białkową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni, blachę wyłożyć papierem i osypać bułką tartą, rozsmarować ciasto na blaszce. Piec około 50 minut na złotobrązowy kolor. Ciasto wyjąć i polać syropem. Po ostygnięciu wyjąć z blachy, odwracającą do góry dnem i pokroić na 12 kostek. Śmietanę ubić na półsztywna pianę i podawać oddzielnie do ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *