Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłopska podżerka z wieprzowiny i jabłek

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wieprzowego
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cebula lub biała część pora
  • 2 łyżki mąki
  • bulion mięsny
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso, zrumienić mieszając, dodać obraną i pokrojoną cebulę lub pora, chwilę smażyć, a gdy zacznie się rumienić podlać szklanką bulionu. Dusić powoli, a gdy mięso zmięknie dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry jabłko. Dusić razem 5 minut. Zagęścić rozmieszaną z zimnym bulionem mąką. Przyprawić pikantnie, dodać szczyptę majeranku. Podawać z makaronem, kaszą lub ziemniakami piure i zieloną sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *