Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik wiosenny

 

Składniki:

  • 1 kg. buraków
  • litr wywaru warzywnego
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 400ml. śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy około 20 minut. Całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy przyprawami. Studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Rzodkiewkę kroimy w grube plasterki. Szczypiorek drobno siekamy i wraz z rzodkiewką dodajemy do zupy. Zabielamy śmietaną.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *