Cebula faszerowana pieczarkami w sosie śmietanowym
Cebula faszerowana pieczarkami w sosie śmietanowym4.64 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 12 dużych cebul
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kg pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, ściąć wierzchy i usunąć miąższ. Miąższ cebuli posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wydrążone cebule sparzyć.3 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i posiekać. Na mleku ugotować kaszę manną, wystudzić. Pieczarki umyć, obrać posiekać i podsmażyć na tłuszczu na złocisty kolor. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masą napełnić środki cebuli, włożyć do rondla, podlać szklanką wody i dusić około 20 minut. Cebulę wyjąć na półmisek. Do wywaru dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Gotowym sosem polać cebulę.
- Szczegóły
- Kategoria: Cebula
- Opublikowano: środa, 16, luty 2011 09:14
- Roksana Szczecina
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak