Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki ze śliwkami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 kg śliwek
  • Sezam


Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja ubić z cukrem (zostawić pół szklanki do posypania śliwek), dodać resztę mleka, masło, cukier wanilinowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty, na każdy wykładać trochę pokrojonych śliwek, posypać cukrem, zlepić brzegi i ponacinać z wierzchu. Bułeczki wyłożyć na blachę.Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 20 minut.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *