Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Burger Pacifica

Składniki:


• 2-3 Anaheim papryki (specjalna pikantna odmiana, długie wąskie trójkąty)
• 1/4 szklanki drobniutko siekanej cebuli
• 2 łyżki sosu sojowego
• około 675dkg mielonej chudej wołowiny,
• 90 g przesuszonego Monterey Jack sera (twardy ser do krojenia na plasterki albo ścinania płatków)
• 4 bułeczki sezamowe do hamburgerów
• 1 avocado (najlepiej odmiany Haas), przekrojone, pozbawione pestki i wyjęte ze skory, pokrojone w cienkie plastry.

Wykonanie:
Opiec papryki bezpośrednio nad ogniem na grillu albo nad palnikiem gazowym, bez przykrycia, obracając na około. Cała skorka ma być opieczona prawie na czarno równo na około, 12-15 min.
Papryki włożyć do miski i pokryć szczelnie plastikowa folią na mniej więcej10 minut, potem opieczona skorka b. łatwo odchodzi. Skórkę zdejmuje się palcami, małe resztki można spłukać. Można tez włożyć do papierowej lub plastikowej torebki i szczelnie zawinąć. Chodzi o to, ze skórka ma się „odparować”. Odciąć ogonki, odrzucić pestki i gniazdka nasienne następnie drobniutko posiekać.

Wymieszać te paprykę z przygotowaną cebula i sosem sojowym w misce, dodać mięso i dobrze wymieszać. Podzielić mięso na 4 części i ukształtować hamburgery grube na mniej więcej 2,5 cm.
Kłaść hamburgery na natłuszczonym ruszcie na grillu i opiekać obustronnie 18-23 min. (można też w piekarniku, podkładając wtedy pod ruszt naczynie lub folie, gdzie będzie kapał tłuszcz).
Pod koniec pieczenia, na ostatnie 5 min. pokryć hamburgery płatkami sera. Ogrzać bułki z boku na grillu, (ewentualnie w tosterze lub piekarniku), włożyć hamburgery do bulek, na wierzchu hamburgerów ułożyć plasterki avocado i inne dodatki, według życzenia.
Avocado przekrojone szybko ciemnieje, wiec najlepiej skropić je sokiem cytryny natychmiast po pokrojeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *