Bulion z pieczonych kości
Bulion z pieczonych kości4.66 out of 5 based on 106 voters.
Składniki:
- 1 kg kości
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
Sposób przyrządzenia:
Kości pociąć na kawałki o długości około 5 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C i prażyć w nim kości przez około 60 minut. Warzywa obrać, pokroić drobno dodać do prażących się kości i pozostawić w piekarniku przez kolejne 30 minut, kilkakrotnie mieszać podczas prażenia. Kości i warzywa przygotowane w piekarniku zalać wrzącą wodą, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia przez 5 godzin usuwając tworzącą się pianę. Bulion powinien podczas gotowania zmniejszyć kilkakrotnie objętość.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Małgorzatę Nizińską
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: czwartek, 12, maj 2011 19:14
- Małgorzata Nizińska
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa