Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brukselka zapiekana z kiełbasą

Składniki:

    • 1 kg brukselki
    • 30 dkg kiełbasy
    • 2 łyżki masła
    • 1 średnia marchewka
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • sól, pieprz, cukier


    Sposób przyrządzenia:
    Brukselkę jeśli potrzeba oczyścić z uszkodzonych liści, marchew obrać, pokroić w plastry. W rondlu zagotować wodę, posolić, dodać brukselkę, gotować około 15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Z mąki i masła sporządzić złocistą zasmażę, wlać mleko, i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odstawić aby sos wystygł. Kiełbasę pokroić, wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego wysypanego tartą bułką. Do chłodnego sosu wybić jajko, dokładnie wymieszać, polać sosem brukselkę i pozostałe składniki, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez 15 minut.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *