Brukselka duszona w sosie pomidorowym
Brukselka duszona w sosie pomidorowym5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 60 dag brukselki
- 60 dag pomidorów
- 1 cebula
- ½ łyżki pikantnego ketchupu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Brukselkę zalać osoloną i ocukrzoną wodą po czym ugotować do miękkości.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle i oleju, wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Po tym czasie dodać ketchup, listek laurowy i rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i połączyć z brukselką.
Chwilę jeszcze razem dusić a przed podaniem posypać parmezanem.
- Szczegóły
- Kategoria: Brukselka
- Opublikowano: piątek, 14, grudzień 2012 12:31
- Szymon Długosz
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak