Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły, kalafior i marchewka z śmietanowym sosem

Składniki:

  • 1 ugotowany, podzielony na różyczki kalafior
  • 1 ugotowany, podzielony na różyczki brokuł
  • 2 ugotowane, pokrojone w słupki marchewki

    Sos:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • 5 dkg rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól, biały pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować sos. W miseczce zmiksować na pianę żółtka. Bulion podgrzać, powoli dodawać do żółtek cały czas mieszając, przelać do rondla, podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, dodać masło, przyprawić, dodać lekko osoloną śmietanę, podgrzać. Warzywa polać sosem, udekorować i podawać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *