Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Borówki do mięsa z jabłkami i gruszkami 1

Skład:

  • 2,5 kg borówek
  • 1 kg cukru
  • 1/2 kg twardych gruszek
  • 1/2 kg jabłek

 

 

Sposób wykonania:
Przebrać borówki usuwając niedojrzale i zepsute, listki itd. Przejrzale
borówki wyrzucić, niedojrzale włożyć do papierowej torebki i zostawić na
oknie, po kilku dniach dojdą. Borówki opłukać, osączyć i przelać wrzątkiem.
Włożyć do rondla o grubym dnie, dodać cukier i smażyć kilka min. na malutkim
ogniu, mieszając. Odstawić na kilka godzin, znów zagotować na małym ogniu,
wyszumować. Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, małe na połówki, pozbawić
gniazd, dołożyć do smażących się borówek, mieszając, aby się nie przypaliły.
Smażyć aż gruszki będą szkliste, a borówki ciemnoczerwone. Gorące nałożyć do
wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *