Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biały miód

Składniki:

  • 3 szkl. białego miodu
  • 4 l wody
  • ¼ łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka chmielu
  • ziarna kardamonu

    Sposób wykonania:
    Miód wymieszać z wrzątkiem i odstawić na 12 godzin.
    Po tym czasie gotować na małym ogniu około 1 godziny, po czym dodać chmiel i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.
    Zagotować jeszcze tak 4-5 razy, wówczas miód odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
    Następnie przelać go do beczułki, dodając jeszcze kardamon i żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
    Szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej 20 dni.
    Po tym czasie zlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *