Składniki: 3 szkl. białego miodu 4 l wody ¼ łyżeczki żelatyny łyżeczka chmielu ziarna kardamonu Sposób wykonania: Miód wymieszać z wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie gotować na małym ogniu około 1 godziny, po czym dodać chmiel i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zagotować jeszcze tak 4-5 razy, wówczas miód odstawić do…
Tag: chmiel
Bezalkoholowe
Podstawowy przepis na miód
by Maria Kałużna • • 0 Comments
Składniki: 100 g miodu 1 l wody cynamon goździki chmiel mięta Sposób wykonania: Miód wymieszać z gorącą wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie zalać do filiżanek. Podawać gorące.
Bezalkoholowe
Miód po moskiewsku
by Agnieszka Komar • • 0 Comments
Składniki: 200 g miodu 150 g melasy szczypta cynamonu szczypta chmielu szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu 2 goździki 1 l wody Sposób wykonania: Miód rozprowadzić w wodzie, dodać jeszcze melasę i gotować całość około 20 minut. Po tym czasie dodać jeszcze przyprawy i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut. Następnie przecedzić i rozlać do…
Bezalkoholowe
Miód z chmielem
by Małgorzata Łukomska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miodu 20 g chmielu 4 l wody goździki cynamon imbir kardamon Sposób wykonania: Miód zalać wrzątkiem, wymieszać aby się rozpuścił, wówczas dodać jeszcze chmiel oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu około 2-3 godzin. Po tym czasie całość przecedzić i ostudzić do temperatury pokojowej.
Przekąski
Pędy chmielu w sezamowym sosie
by Alicja O • • 0 Comments
Składniki: 500 g pędów chmielu sól łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru łyżeczka masła 2-3 łyżki nasion sezamu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka miodu Sposób wykonania: Zagotować wodę z dodatkiem masła, cukru i soku z cytryny. Następnie wrzucić do niej pędy chmielu. Trzymać na ogniu około 15 minut po czym je odcedzić i pokroić na…