Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała, domowa kiełbasa z pieczarkami

Składniki:

 

  • 1 kg mięsa drobiowego bez kości

 

  • 10 dkg surowego, nie wędzonego boczku
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • około 1 m cienkiego naturalnego jelita

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mięso drobiowe i boczek pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, grubo pokroić. W rondlu pieczarki zalać wrzątkiem, gotować 1 minutę, obsączyć na sicie. Mięso, pieczarki, przyprawy i majonez bardzo dokładnie wymieszać wyrabiając jak ciasto, odstawić na 60 minut. Jelita bardzo dokładnie wypłukać, usunąć ewentualne kawałki tłuszczu. Używając odpowiednio przygotowanej maszynki do mięsa (bez sita i noży) napełnić jelito przygotowanym farszem. Można też napełnić jelito ręcznie za pomocą łyżki. Jelito poskręcać formując krótkie kiełbaski, ponakłuwać igłą lub wykałaczką. Piec na oleju w patelni. Znakomicie smakuje na ciepło i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *